Az igazi Foszlós Fúsvéti Kalács

Az igazi Foszlós Húsvéti Kalács




Sokan próbálkoztunk már, hogy olyan kalácsot készítsünk, mint annak idején Mamáink sütöttek a "falusi lagzik" alkalmával.
Bizony, erről az édes kalácsról nekem ez jut eszembe!
Van egy pár "szabály", amit be kell tartani, hogy a várt ízt újra érezzük.

Fontos tehát, hogy figyeljünk a következőkre:

  • Szoba-hőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk, a tojás, a tejszín is, a tejet is csak langyosítsuk, de ne melegítsük túl.
  • Túl sok cukor lehúzza a tésztát - nem kel úgy ahogyan kell.
  • A tojás fehérjétől kemény, szikkadt lesz, a sárgája lágyítja, és a foszlósságát is megadja.
  • Az élesztővel pontosan bánnunk, ha túl sok, túlkelesztjük a tésztát, eltűnnek a fonások, a kisült kalács pedig élesztő ízű lesz.
  • Kelestés mindig szobahőmérsékleten(!), nem kell sütőben, fűtőtesten stb. keleszteni, mert fölöslegesen gyorsítjuk a kelést!


Hibalehetőségek:



Túl sok folyadékot használunk: ragacsos lesz a tészta.


Keletlen tészta: ha sütés közben megreped, de emelkedik ugyan, és nem esik össze, akkor keletlen volt a tészta, mielőtt sütőbe került.

Túlkelt a tészta: Ha reped és össze is esik, szét terül,laposodik, akkor túlkelt a tészta. Megvágva tömör, extrém esetben sületlen állagú.

Túl sok folyadék vagy élesztő+túl meleg helyen kelés: eltűnnek a fonások.


Azt nem mondom, hogy a kalácssütés egyszerű, mert elég sok buktatót rejt magában, de ha jó a receptünk, és betartunk néhány szabályt, akkor garantált a siker.Én Limarától vettem az alapreceptet, kicsit a mi ízlésünkre alakítottam - édes és foszlós - , mindig ezt készítem, és ... TÖKÉLETES!




Hozzávalók: normál adaghoz

  • 2,5 dl 30%-os habtejszín
  • 1 egész tojás
  • 3 tojás sárgája
  • csipet só
  • 3 evőkanál finom szemcsés kristálycukor
  • 50 dkg liszt - nálam 20dkg finom liszt, 30dkg rétes liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl 3,5%-os tej
  • 1 egész tojás a lekenéshez

Hozzávalók: dupla adaghoz, - ahogyan én csinálom!

  • 5 dl 30%-os habtejszín
  • 2 egész tojás
  • 6 tojás sárgája
  • 2 csipet só
  • 8 evőkanál finom szemcsés kristálycukor
  • 1 kg liszt - nálam 30dkg finom liszt, 70dkg rétes liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 1,5 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl 3,5%-os tej
  • 1 egész tojás a lekenéshez
 
Készítés:
  1. Két deci langyos(!) 3,5%-os tejben, 2 teáskanál cukorral, 2 evőkanál liszttel elkeverve, az élesztőt felfuttatom, ez kb. 10 perc.
  2. A lisztet nagyobb tálba szitálom, közepén mélyedést hagyok.
  3. A liszthez hozzáadom a két csipetnyi sót, a cukrokat (kristály és a vaníliás), a tojásokat (2 egész, és 6 sárgája), a habtejszínt, és a  felfuttatott élesztőt.
  4. Kézzel összekeverem, majd ha összelát, a tálból kivéve enyhén lisztes deszkán gyúrni kezdem. 
  5. Ha lágynak találom, kevés lisztet, ha nagyon kemény kis tejet adok még hozzá.
  6. A kalácstészta lágyabb mint a kenyértészta, de nem sokkal, és semmi estre sem ragacsos, nem szabad, hogy a deszkára vagy a kezünkre ragadjon. 
  7. Ha először dolgozunk a receptből, akkor a megadott folyadékmennyiséget ne öntsük rögtön a tésztához, egy keveset tartsunk vissza, és csak szükség szerint adagoljuk!
  8. Elkezdem dagasztani a deszkán, jól kidolgozom hólyagosra a tésztát, ez minimum 10-15 perc - kézzel nem lehet túldagasztania tésztát.
  9. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva, vagy kelesztőtálban letakarom, és szobahőmérsékleten(!), 30-35 percig kelesztem.
  10. Én a 6-os fonást készítem, de tetszés szerinti fonással készíthető. 
  11. Egy kis segítség:
    6-os fonás, lépésről-lépésre.
  12. Mikor megkelt, annyi részre a tésztát annyi egyforma darabba, ahány ágból szeretnénk megfonni a kalácsot, amennyi fonási szállal akarok dolgozni - én 6 egyenlő részre vágom.
  13. Egyesével gömbölyítsük őket, azaz formázzunk belőlük kis cipókat, én 6 db egyforma méretű bucit formázok belőle, majd a lisztezett deszkán letakarom, és még 15 percig(!) kelesztem.
  14. Aztán a pihentetett gombócokat, ducikat kicsit feltekerve, (a levegőt kicsit kinyomva belőle!) hosszú hurkává,rudakká sodrok,6 db-ot, majd finoman meghintjük lisztel.
  15. Ezután csípjük össze a végüknél, és jön a fonás!
  16. Fontos, hogy a fonás ne legyen túl laza, de túl szoros sem!
  17. Óvatosan tegyük át a deszkáról a sütőpapíros tepsire, helyezzük el úgy, hogy a kalácsunk még jócskán meg fog kelni(!), én átlósan teszem bele.
  18.  
  19. Verjünk fel az egész tojást, és azonnal kenjük le, a fonatoknál is jó alaposan, hogy ne tudjon kiszáradni!
  20.  
  21. Ismét hagyjuk 30 percig szobahőmérsékleten kelni. 
  22. A sütőt ezalatt kapcsoljuk be 170 fokra(!), alsó-felső sütéssel. 
  23. A megkelt kalácsot még egyszer, alaposan kenjük le a maradék felvert tojással, így lesz igazán fényes a kisült kalácsunk héja.
  24.  
  25. A tepsit tegyük a sütőbe, és süssük kb. 40 percig. Ez sütő függő, figyelni kell rá! 
  26. Ha túlságosan barnulna, félidőben borítsunk rá fóliát vagy sütőpapírt. 
  27. A kisült kalácsot tegyük rácsra, és ott hagyjuk hűlni, hogy az alja is szellőzni tudjon!
     
 Ugyanez a kalács sós változatban is elkészíthető, akkor 3 tk. só, és csak 2 tk. cukor és plusz 1 ek. tej kell bele, és a vaníliás cukrot kihaggyuk, minden más változatlan marad.


 Nekem ez a recept még nem okozott csalódást. 
Készítettem már ebből a dupla adagból bucikat, rudakat ajándékba.






Jó étvágyat kívánok hozzá!