Az igazi Foszlós Húsvéti Kalács
Sokan próbálkoztunk már, hogy olyan kalácsot készítsünk, mint annak idején Mamáink sütöttek a "falusi lagzik" alkalmával.
Bizony, erről az édes kalácsról nekem ez jut eszembe!
Van egy pár "szabály", amit be kell tartani, hogy a várt ízt újra érezzük.
Fontos tehát, hogy figyeljünk a következőkre:
- Szoba-hőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk, a tojás, a tejszín is, a tejet is csak langyosítsuk, de ne melegítsük túl.
- Túl sok cukor lehúzza a tésztát - nem kel úgy ahogyan kell.
- A tojás fehérjétől kemény, szikkadt lesz, a sárgája lágyítja, és a foszlósságát is megadja.
- Az élesztővel pontosan bánnunk, ha túl sok, túlkelesztjük a tésztát, eltűnnek a fonások, a kisült kalács pedig élesztő ízű lesz.
- Kelestés mindig szobahőmérsékleten(!), nem kell sütőben, fűtőtesten stb. keleszteni, mert fölöslegesen gyorsítjuk a kelést!
Hibalehetőségek:
Túl sok folyadékot használunk:
ragacsos lesz a tészta.
Keletlen tészta:
ha sütés közben megreped, de emelkedik ugyan, és nem esik össze, akkor keletlen volt a
tészta, mielőtt sütőbe került.
Túlkelt a tészta:
Ha reped és össze is esik, szét terül,laposodik, akkor túlkelt a tészta. Megvágva tömör,
extrém esetben sületlen állagú.
Túl sok folyadék vagy
élesztő+túl meleg helyen kelés: eltűnnek a fonások.
Azt nem mondom, hogy a kalácssütés egyszerű, mert elég
sok buktatót rejt magában, de ha jó a receptünk, és betartunk
néhány szabályt, akkor garantált a siker.Én Limarától vettem az alapreceptet, kicsit a mi ízlésünkre alakítottam - édes és foszlós - , mindig ezt készítem, és ... TÖKÉLETES!
Hozzávalók: normál adaghoz
- 2,5 dl 30%-os habtejszín
- 1 egész tojás
- 3 tojás sárgája
- csipet só
- 3 evőkanál finom szemcsés kristálycukor
- 50 dkg liszt - nálam 20dkg finom liszt, 30dkg rétes liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl 3,5%-os tej
- 1 egész tojás a lekenéshez
Hozzávalók: dupla adaghoz, - ahogyan én csinálom!
- 5 dl 30%-os habtejszín
- 2 egész tojás
- 6 tojás sárgája
- 2 csipet só
- 8 evőkanál finom szemcsés kristálycukor
- 1 kg liszt - nálam 30dkg finom liszt, 70dkg rétes liszt
- 4 dkg élesztő
- 1,5 csomag vaníliás cukor
- 2 dl 3,5%-os tej
- 1 egész tojás a lekenéshez
Készítés:
- Két deci langyos(!) 3,5%-os tejben, 2 teáskanál cukorral, 2 evőkanál liszttel elkeverve, az élesztőt felfuttatom, ez kb. 10 perc.
- A lisztet nagyobb tálba szitálom, közepén mélyedést hagyok.
- A liszthez hozzáadom a két csipetnyi sót, a cukrokat (kristály és a vaníliás), a tojásokat (2 egész, és 6 sárgája), a habtejszínt, és a felfuttatott élesztőt.
- Kézzel összekeverem, majd ha összelát, a tálból kivéve enyhén lisztes deszkán gyúrni kezdem.
- Ha lágynak találom, kevés lisztet, ha nagyon kemény kis tejet adok még hozzá.
- A kalácstészta lágyabb mint a kenyértészta, de nem sokkal, és semmi estre sem ragacsos, nem szabad, hogy a deszkára vagy a kezünkre ragadjon.
- Ha először dolgozunk a receptből, akkor a megadott folyadékmennyiséget ne öntsük rögtön a tésztához, egy keveset tartsunk vissza, és csak szükség szerint adagoljuk!
- Elkezdem dagasztani a deszkán, jól kidolgozom hólyagosra a tésztát, ez minimum 10-15 perc - kézzel nem lehet túldagasztania tésztát.
- Lisztezett deszkán, a tállal leborítva, vagy kelesztőtálban letakarom, és szobahőmérsékleten(!), 30-35 percig kelesztem.
- Én a 6-os fonást készítem, de tetszés szerinti fonással készíthető.
- Egy kis segítség:
- Mikor megkelt, annyi részre a tésztát annyi egyforma darabba, ahány ágból szeretnénk megfonni a kalácsot, amennyi fonási szállal akarok dolgozni - én 6 egyenlő részre vágom.
- Egyesével gömbölyítsük őket, azaz formázzunk belőlük kis cipókat, én 6 db egyforma méretű bucit formázok belőle, majd a lisztezett deszkán letakarom, és még 15 percig(!) kelesztem.
- Aztán a pihentetett gombócokat, ducikat kicsit feltekerve, (a levegőt kicsit kinyomva belőle!) hosszú hurkává,rudakká sodrok,6 db-ot, majd finoman meghintjük lisztel.
- Ezután csípjük össze a végüknél, és jön a fonás!
- Fontos, hogy a fonás ne legyen túl laza, de túl szoros sem!
- Óvatosan tegyük át a deszkáról a sütőpapíros tepsire, helyezzük el úgy, hogy a kalácsunk még jócskán meg fog kelni(!), én átlósan teszem bele.
- Verjünk fel az egész tojást, és azonnal kenjük le, a fonatoknál is jó alaposan, hogy ne tudjon kiszáradni!
- Ismét hagyjuk 30 percig szobahőmérsékleten kelni.
- A sütőt ezalatt kapcsoljuk be 170 fokra(!), alsó-felső sütéssel.
- A megkelt kalácsot még egyszer, alaposan kenjük le a maradék felvert tojással, így lesz igazán fényes a kisült kalácsunk héja.
- A tepsit tegyük a sütőbe, és süssük kb. 40 percig. Ez sütő függő, figyelni kell rá!
- Ha túlságosan barnulna, félidőben borítsunk rá fóliát vagy sütőpapírt.
- A kisült kalácsot tegyük
rácsra, és ott hagyjuk hűlni, hogy az alja is szellőzni tudjon!
Nekem ez a recept még nem okozott csalódást.
Készítettem már ebből a dupla adagból bucikat, rudakat ajándékba.
Jó étvágyat kívánok hozzá!