Csokis - csokis - csokis : Háromcsokis keksz 💓
A fiam odavan a csokis sütikért!
Nem sok választásom maradt, erre kellett alternatívákat keresnem, hogy finom, csokis, és változatos is legyen … és Megtaláltam!!!
Nagyon megtetszett a neten talált recept: https://barbikonyhaja.blogspot.com/2012/10/csokolades-keksz-mc-cafe-s.html , finom volt, de nem igazán a mi ízlésünk. Pár próba/kísérlet/sütés eredményeképp megszületett a tökéletes csokis süti, az igazi:
Kívül ropogós ➡️ de belül ... Puha és krémes !
Hát nem csábító? ♥
Hozzávalók 20-22 darabhoz:
- 140 g liszt
- 15 dkg vaj (teavaj)
- 150 g barna cukor (ha lehet apróbb szemű)
- 1 egész tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál méz
- 1 mokkás kanál Kingston, jamaicai rum aroma
- 2 nagy evőkanál holland (jó minőségű) kakaó
- 1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 100 g ét csoki, - amit olvasztunk (min. 85%-os!)
- 50 g ét csoki, - amit darabolunk (min. 85%-os!)
- 100 g fehér csoki, - amit darabolunk (jó minőségű)
- 100 g tej csoki, - amit darabolunk (jó minőségű)
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a sütőporral, csipet sóval és a kakaóporral, majd félretesszük.
- A 100 gramm étcsokoládét vízgőz felett félig(!) megolvasztjuk, majd a gőzről levéve addig keverjük míg az egész felolvad - nekem a mikróban félig melegítve is működött. Így nem kell sokat várni, hogy éppen langyos legyen mikor majd a vajas habhoz keverjük.
- A vajat a barna cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, tejfölt, mézet, aromákat, a vaníliát és az egészet habosra keverjük.
- Belekeverjük a folyékony de még langyos csokoládét, majd a lisztes keveréket, végül a csoki darabokat.
- Minimum 1 órára a hűtőbe tesszük.
- 20 - 22 kekszet formáztam belőle, én fagyis kanállal mértem a gombócokat, így egyformák lettek.
- Középen lapítottam, így lettek szép kekszformák.
- Sütő papiros tepsire tesszük őket egymástól, kb. 3 cm távolságra.
- Több tepsire tepsire is szükségünk lesz, a sütés igényel némi figyelmet.
- A sütés a kritikus pont, mert ezek a sütik úgy finomak, ha nem száradnak ki - sütő függő lehet, Figyelni kell !
- Gázsütőben 180 fokon 8 perc(!), a légkeverésen 150 fok mégpedig 12 percig alatt készre sülnek
- Mikor kivesszük a sütőből akkor még puhák, még nyersnek tűnik, de ne ijedjünk meg, - akkor kész, mikor elveszíti a tészta a fényességét, mert, ahogy a tepsiben hűl, szépen megszilárdul, de nem szárad ki, finom puha marad!
Jó étvágyat!