Csokoládés keksz - Mc Café-s , vagy más néven : Három csokis keksz

 Csokis - csokis - csokis : Háromcsokis keksz 💓

 


 

A fiam odavan a csokis sütikért!

Nem sok választásom maradt, erre kellett alternatívákat keresnem, hogy finom, csokis, és változatos is legyen … és Megtaláltam!!!

 

Nagyon megtetszett a neten talált recept:    https://barbikonyhaja.blogspot.com/2012/10/csokolades-keksz-mc-cafe-s.html , finom volt, de nem igazán a mi ízlésünk. Pár próba/kísérlet/sütés eredményeképp megszületett a tökéletes csokis süti, az igazi: 

Kívül ropogós  ➡️ de belül ... Puha és krémes !


 

Hát nem csábító?

 


 Hozzávalók 20-22 darabhoz:

  • 140 g liszt
  • 15 dkg vaj (teavaj)
  • 150 g barna cukor (ha lehet apróbb szemű)
  • 1 egész tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál méz
  • 1 mokkás kanál Kingston, jamaicai rum aroma
  • 2 nagy evőkanál holland (jó minőségű) kakaó
  • 1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 100 g ét csoki, - amit olvasztunk (min. 85%-os!)
  • 50 g ét csoki, - amit darabolunk (min. 85%-os!)
  • 100 g fehér csoki, - amit darabolunk (jó minőségű)
  • 100 g tej csoki, - amit darabolunk (jó minőségű)

 

Elkészítés:

  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, csipet sóval és a kakaóporral, majd félretesszük.
  2. A 100 gramm étcsokoládét vízgőz felett félig(!) megolvasztjuk, majd a gőzről levéve addig keverjük míg az egész felolvad - nekem a mikróban félig melegítve is működött. Így nem kell sokat várni, hogy éppen langyos legyen mikor majd a vajas  habhoz keverjük.
  3. A vajat a barna cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, tejfölt, mézet, aromákat, a vaníliát és az egészet habosra keverjük.
  4. Belekeverjük a folyékony de még langyos csokoládét, majd a lisztes keveréket, végül a csoki darabokat.
 

  1. Minimum 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. 20 - 22 kekszet formáztam belőle, én fagyis kanállal mértem a gombócokat, így egyformák lettek.

 
  1. Középen lapítottam, így lettek szép kekszformák.
  2. Sütő papiros tepsire tesszük őket egymástól, kb. 3 cm távolságra.
  3. Több tepsire tepsire is szükségünk lesz, a sütés igényel némi figyelmet.
  4. A sütés a kritikus pont, mert ezek a sütik úgy finomak, ha nem száradnak ki - sütő függő lehet, Figyelni kell !
  5. Gázsütőben 180 fokon 8 perc(!), a légkeverésen 150 fok mégpedig 12 percig alatt készre sülnek
  6. Mikor kivesszük a sütőből akkor még puhák, még nyersnek tűnik, de ne ijedjünk meg, - akkor kész, mikor elveszíti a tészta a fényességét, mert, ahogy a tepsiben hűl, szépen megszilárdul, de nem szárad ki, finom puha marad!



 

Jó étvágyat!